W przeciągu czterech wrześniowych tygodni, piętnaścioro uczniów klas VII i VIII przygotowało łącznie 60 posiłków nawiązujących do kaszubskiej kuchni. Wszystko odbyło się w ramach projektu „KASZUBY OD KUCHNI”, jaki powstał w wyniku współpracy Szkoły Podstawowej w Kołczygłowach oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Kołczygłowach.

Warsztaty kulinarne odbywały się w soboty i miały charakter zdalny, tzn. prowadzone były na odległość przy pomocy komunikatora SKYPE.

Pierwsze warsztaty kulinarne odbyły się 5.09.2020 r. a przeprowadzone zostały przez p. Katarzynę Szreder,

dzięki której uczestnicy nauczyli się piec chleb oraz przygotowywać sałatkę śledziową.

Drugie kulinarne spotkanie w sieci miało miejsce 12.09.2020 r. Podobnie jak przed rozpoczęciem pierwszych warsztatów,

uczestnicy projektu artykuły spożywcze otrzymali w przeddzień spotkania.

Paulina Węsierska wraz z uczestnikami rozpoczęła przygotowywanie posiłku.

Zadanie było nieco bardziej skomplikowane, ponieważ uczniowie mieli do przygotowania ziemniaki, pieczone klopsy, surówka z marchewki oraz pudding.

Trzecie z kolei kulinarne warsztaty online z kaszubskiej kuchni miały miejsce 19.09.2020 r.

Tym razem Dorota Miszewska pokazała, jak upiec drożdżówki oraz kompot z sezonowych owoców.

Ostatni etap projektu polegał na losowaniu jednego z trzech wcześniej przygotowywanych posiłków.

Po otrzymaniu wszelkich niezbędnych składników, uczestnicy projektu 26.09.2020 r. przystąpili do sprawdzenia swoich umiejętności.

Każdy z nich musiał samodzielnie przygotować wylosowany przez siebie posiłek.

 

Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych kuchennych uniesień i sukcesów!!!

 

Zapraszamy do obejrzenia filmu - link poniżej

KASZUBY OD KUCHNI - FILM Z PRZEBIEGU ZAJĘĆ

 

 

Projekt zrealizowany został w ramach Programu Narodowego Centrum Kultury Bardzo Młoda Kultura 2019-2021.

Operatorem Programu w województwie pomorskim jest Instytut Kultury Miejskiej, instytucja kultury Miasta Gdańska.