W przeciągu czterech wrześniowych tygodni, piętnaścioro uczniów klas VII i VIII przygotowało łącznie 60 posiłków nawiązujących do kaszubskiej kuchni. Wszystko odbyło się w ramach projektu „KASZUBY OD KUCHNI”, jaki powstał w wyniku współpracy Szkoły Podstawowej w Kołczygłowach oraz Gminnego Ośrodka Kultury w Kołczygłowach.
Warsztaty kulinarne odbywały się w soboty i miały charakter zdalny, tzn. prowadzone były na odległość przy pomocy komunikatora SKYPE.
Pierwsze warsztaty kulinarne odbyły się 5.09.2020 r. a przeprowadzone zostały przez p. Katarzynę Szreder,
dzięki której uczestnicy nauczyli się piec chleb oraz przygotowywać sałatkę śledziową.
Drugie kulinarne spotkanie w sieci miało miejsce 12.09.2020 r. Podobnie jak przed rozpoczęciem pierwszych warsztatów,
uczestnicy projektu artykuły spożywcze otrzymali w przeddzień spotkania.
Paulina Węsierska wraz z uczestnikami rozpoczęła przygotowywanie posiłku.
Zadanie było nieco bardziej skomplikowane, ponieważ uczniowie mieli do przygotowania ziemniaki, pieczone klopsy, surówka z marchewki oraz pudding.
Trzecie z kolei kulinarne warsztaty online z kaszubskiej kuchni miały miejsce 19.09.2020 r.
Tym razem Dorota Miszewska pokazała, jak upiec drożdżówki oraz kompot z sezonowych owoców.
Ostatni etap projektu polegał na losowaniu jednego z trzech wcześniej przygotowywanych posiłków.
Po otrzymaniu wszelkich niezbędnych składników, uczestnicy projektu 26.09.2020 r. przystąpili do sprawdzenia swoich umiejętności.
Każdy z nich musiał samodzielnie przygotować wylosowany przez siebie posiłek.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych kuchennych uniesień i sukcesów!!!
Zapraszamy do obejrzenia filmu - link poniżej
KASZUBY OD KUCHNI - FILM Z PRZEBIEGU ZAJĘĆ
Projekt zrealizowany został w ramach Programu Narodowego Centrum Kultury Bardzo Młoda Kultura 2019-2021.
Operatorem Programu w województwie pomorskim jest Instytut Kultury Miejskiej, instytucja kultury Miasta Gdańska.